Cuina Mediterrània
Cal posar a prova les receptes d´un llibre de cuina mediterrània? Doncs depèn. Si es tracta del típic llibre amb les receptes de sempre diria que segurament no, però si es tracta d´un llibre que ofereix una mirada diferent, un enfoc dirigit cap a zones no tan clàsiques de les que normalment surten en llibres de receptes. Aquest llibre és un exemple d´una mirada diferent, d´un voler mostrar sobretot la cara més oriental d´aquesta cuina, oriental i africana. Receptes del Marroc, Tuníssia, Líban també són receptes mediterrànies, i va ser el que més em va cridar l´atenció d´un llibre extens que òbviament també té receptes clàssiques i receptes prescindibles. Amb la sel.lecció que us ofereixo he volgut recollir, doncs, les que a priori més m´han agradat, i dic “a priori” perquè en el moment d´escriure aquesta presentació no n´he tastat pas gaires precisament…Me´n surten, de moment, 120, potser més endavant en faig una ampliació, i el que sí faré serà dividir-les segons són presentades al llibre….no quan les faci, però.
ENTRANTS FREDS
– Entremesos d´hortalises (antipasti)
– Xatonada
– Carpacio d´escamarlans amb vinagreta de cítrics
– Crema de carbassó amb tàrtar de tonyina
– Amanida riviera al vinagre balsàmic
– Tomàquets sorpresa amb escamarlans
– Kisir
– Musclus i gambes amb chermoula
ENTRANTS CALENTS
– Mongetes verdes arrabossades
– Cors de carxofa amb xipirons
– Duo de llenties i vieires amb cítrics
– Milfulles de carxofa amb formatge de cabra
– Musclus gratinats amb tomàquet
– Pastissets de patata de Pessah
– Trio de mini brick a la tunissina
– Sopa de bolets a la catalana
– Sfougato de Mytilene (carbassó al forn amb feta)
– Pazi mihlamasi (bledes amb menta i ous)
– Briouates de jban amb olives i cilantre
– M´hancha de pollastre i fruits del mar
SOPES/TAJINS
– Sopa de musclus de Bouzigues
– Ezo geli (sopa de llenties i arròs)
– “chorba” de peix del Mediterrani
– Ftir el euch (sopa de verdures amb xai)
– Hlalem amb carxofes (sopa de pasta amb xai i cigrons)
– El tajin del bey (pudding d´espinacs, ricotta i xai)
– “Chorba” mediterrània (sopa de pasta fina, peix i marisc)
– “Chorba” d´essaouira (sopa de llobarro, fonoll, api i ceba)
– Harira amb arròs i figues seques (sopa amb cigrons i pollastre)
– Harira fassia (sopa amb carn, cigrons…)
– Tajin de xai amb ametlles i prunes
– Tajin de guatlles de l´Atlas
PASTA, ARROS I CUSCUS
– Lassanya de La Rucola (lassanya vegetariana)
– Paccheri amb ragú de xai (pasta gran tubular)
– Culurgionis (pasta fresca casolana farcida de formatge i patata)
– Pilaf de bulgur amb llenties i ou ferrat
– Pilaf del mar Egeu (amb pop i bledes)
– Borghol bil aluch (bulgur amb cigrons i xai)
– Cuscus bil meslén (amb xai, cigrons i verdures)
– Alcuzcuz farfucha (amb fonoll)
– Gratén de macarona (amb pollastre)
– La cucella de Rafik Tlatli (“paella” de cuscus)
PEIX I MARISC
– Bacallà amb cigrons, espinacs i ou dur
– Suprema de llobarro al sabayón d´anís verd
– Filets de molls a l´estil de Castellaras
– Peix planxa amb verdures i salsa de taronges sanguínies
– Pota de mar a la provençal (rap)
– Molls amb tomàquet i olives negres
– Llobarro amb fonoll i suc de bouillabaisse
– Calamars farcits de verdures i escamarlans
– Rap amb albergínia i salsa de pebrots
– Tians de llobarro amb formatge i coulis de tomàquets
– Filets de turbó amb boreto i polenta
– Llobarro amb verdures a l´estil d´Apolo
– Orada amb api i salsa avgolemono
– Molls amb pesto d´anous i polenta
– Sardines farcides a la manera de Susa
– Broxetes de peix d´Essaouira
– Calamars farcits a la tangerina
– Llobarro farcit a la marroquina
CARNS I AUS
– Carrilleras de vedella amb vi de la Rioja
– Estofat de vedella amb festucs
– M´chaluat (espatlla de xai especiada)
– Perdiu amb vi de les Rias Baixas
– Kourdass de pollastre, xampinyons i ceba
– Ossobuco amb risotto a la milanesa
– Pollastre amb ceba i ras el hanout
– Moussaka
– Patates yogurtlu (amb xai, cigrons i salsa de iogur)
– Aknef (cuixa de xai amb pasta de sopa i carxofes)
– Mandonguilles tangerines del shabat
– Espatlla de xai amb prunes i orellanes
– Cuixa de conill farcida i confitada amb crema d´all i panisses
– Conill a la crema de ceba i llagostins
– M´rouria de Fez (xai estofat amb ametlles)
POSTRES
– Pomes al forn amb polenta a la vainilla
– Panna cotta amb coulis de maduixa