Tajin de xai amb prunes i ametlles (76/135)
Boníssim plat, una mena de guisat de xai on al final s´hi posen unes ametlles i unes prunes que li donen el toc definitiu. Important que tingueu un bon brou per a la cocció de la carn, prèviament marcada, i si pot ser que sigui de xai mateix.
Ingredients:
mig kilo de xai desossat (del costellar, cuixa…)
1 ceba grossa
2 grans d´all
1 manat de julivert
1 manat de cilantre
una mica de gingebre en pols
2 branques de canyella
un xic de safrà
150 grams de prunes sense pinyol
100 grams d´ametlles torrades
entre mig i un litre de brou de xai
una bresa x al brou (ceba, pastanaga, api, porro)
Si teniu temps i ganes comenceu fent un brou de xai. Primer daureu bé els ossos, els reserveu i mulleu amb una mica de vi negre. Tot seguit poseu a la cassola la bresa, amb totes les verdures tallades petites, i la sofregiu. Quan sigui ben daurada hi torneu a posar els ossos i deixeu coure a foc lent entre dues i tres hores (dependrà del temps que tingueu, dues hores mínim).
Marqueu la carn en una cassola, la reserveu i hi feu un sofregit d´all i ceba. Afegiu totes les espècies i les herbes, doneu unes voltes i recupereu la carn. Unes quantes voltes més i mulleu amb el brou, a cobrir. Deixeu coure, tapat, una mitja hora ben bona, si cal uns minuts més. A partir dels 25 minuts de cocció hi afegiu les prunes i les ametlles, destapeu i que redueixi el brou a fi de tenir més consistència de salsa. Quan veieu que això passa el plat estarà llest, i us en llepareu els dits!