Lluç farcit (25/164)
Això sí que no ho havia fet mai. Farcir un peix? D´entrada em semblava una cosa estrambòtica, una manera molt curiosa de complicar-me l´existència i també quelcom aparentment innecessari tenint en compte que el peix està molt bo tal qual. Però em picava la curiositat. Així que ja en elaborar aquest receptari vaig pensar que havia arribat el moment de probar-ho, i que ho faria quan tinguessim gent a dinar/sopar. La recepta original és d´una cua de lluç farcida, i jo al final vaig optar per farcir tot el lluç.
Ingredients:
1 lluç Mantega
50 gr de xampinyons Suc de llimona (unes gotes)
molla de pa empapada amb llet calenta Julivert
1 ceba oli, sal
1 ou pa ratllat
3 cullerades soperes de vi blanc
Quan compreu el lluç demaneu que us treguin l´espina central, de manera que pugueu “obrir” el lluç com un llibre i posar-hi el farcit.Per preparar el farcit renteu i talleu els xampinyons i poseu-los a coure en una paella amb una mica de mantega i unes gotes de suc de llimona. Tapeu-ho. Mentrestant aneu sofregint la ceba i poseu la molla de pa a empapar-se amb la llet. Quan la ceba i els xampis estiguin ho barregeu tot en un bol amb la molla de pa, el julivert, sal i un ou batut, del qual en reservareu una mica. Ben remenat. Es posa com una tira enmig del lluç i es cusen les dues parts per evitar que el farcit vessi massa…que ho fa, almenys a mi em va passar, i en vaig haver de treure perquè no hi havia manera de poder cosir les dues parts, massa farcit!
Una vegada cosit (amb més o menys traça…de fet a casa no el vam arribar a cosir, el vam enrotllar com si fos un rodó de vedella…) el poseu en una safata per anar al forn amb oli al fons i vi blanc. Recupereu aquella mica d´ou batut que us he dit que guardessiu i amb un pinzell “pinteu” el peix amb aquest ou, poseu-hi pa ratllat a sobre i 20 minuts a foc mitjà, uns 180 graus.
Espectacular, de veritat, vam flipar. Una nova manera de fer peix, entretinguda, d´acord, però gens complicada…com a molt el moment de lligar-lo o cosir-lo.