Sopa harira (46/88)
Clàssica sopa marroquí, boníssima, hivernal, crec que ja en vaig presentar una versió en un altre receptari, el de la “Cuina mediterrània”. En qualsevol cas, mai està de més repassar-la, és boníssima de veritat.
Ingredients:
2 cuixes de pollastre (o el seu equivalent en xai, que és l´ingredient original de la sopa)
100 gr de cigrons cuits
100 gr de llenties cuites
75 gr de fideus del n2
700 gr de tomàquet triturat
3 branques d´api
2 cebes
2 dents d´all
1 litre de brou de pollastre (o brou de xai, si opteu per la versió clàssica)
1 culleradeta de canyella en pols
1 culleradeta de pebre vermell picant (o dolç)
1 culleradeta de curcuma
1 culleradeta de gingebre en pols
La meva versió es encara més senzilla que la que s´explica al llibre, que també és més senzilla respecte a la manera tradicional d´elaborar aquesta sopa al Marroc. Jo parteixo de la base que ja tinc el brou de pollastre fet i les llegums cuites. A l´original s´aprofita la carn de pollastre que es posa per fer el brou (on s´utilitza més pollastre del normal) per després posar-la a la sopa, fet que si partiu de zero pel que fa al brou és més que recomanable, i en les mateixes quantitats que posa als ingredients. Tornant a la recepta en sí, sofregirem primer la ceba, després hi afegirem l´all i finalment l´api. Seguirem amb les espècies, el tomàquet i els fideus, mullarem amb el brou i quan quedin cinc minuts per al final de la cocció (dels fideus) hi afegirem les llegums i el pollastre, que haurem fet a la planxa (si partim del fet que ja teníem el brou), desossat i ben escampat. A la recepta del llibre l´autor hi posa farina per espessir-ho, però jo crec que no li fa falta, almenys pel meu gust. Podeu utilitzar menys brou, per exemple, si no us agrada gaire clara.