Croquetes de bacallà
Fer croquetes partint de zero no és el que acostumo a fer, ni jo ni (crec) la majoria de gent. El millor és aprofitar les “sobres”, no? Tan si són d´un bon rostit de carn o de pollastre com d´un bon bacallà. Tot sovint de la carn de fer bullir un bon brou, del que sigui, de bacallà mateix. Però també podeu provar de fer-ho com us explico en aquesta recepta, confitant el bacallà en un bon oli i després seguint el procés clàssic de fer croquetes…
Ingredients:
450 gr de bacallà dessalat
Oli d´oliva extra verge
2 grans d´all
1 bitxo, pebre negre en gra
julivert
Llet ( a ull), nou moscada
1 fulla de llorer
1 branqueta de farigola i 1 de romaní
farina, mantega
1 ceba
pa ratllat panko o farina de galeta
1 o 2 ous
Posem a confitar el bacallà en un cassó amb oli i els alls, el bitxo, les herbes aromàtiques, el pebre en gra…o podeu primer infusionar l´oli amb tots aquests mateixos ingredients però sense el bacallà, i tot seguit confitar el bacallà amb l´oli ja colat i aromatitzat. Quan ho tingueu passeu el bacalà pel turmix amb els alls pelats i una mica de llet i una mica de julivert fregit en aquest mateix oli.
Passem ja al mètode tradicional croqueter…Tallem a dauets molts petits la ceba i els potxem amb mantega i oli del confitat. Quan estigui ben a punt, ben transparent i ja rossa, hi afegiu el bacallà, remeneu bé per posar-hi llavors la mateixa quantitat de farina que de mantega i oli al principi de potxar la ceba. Hi doneu unes quantes voltes, evitant que s´enganxi (sobretot) per fer que la farina quedi ben cuita. Finalment, i a ull, hi afegiu la llet, remeneu i en un parell de minuts tindreu la farsa llesta (a la recepta tiren primer la farina que el bacallà…).
Deixeu-ho reposar a la nevera un mínim de quatre hores, millor si es fins l´endemà. Doneu forma a les croquetes, les passeu per farina, ou i pa ratllat panko o farina de galeta o pa ratllat normal i les tindreu llestes, només caldrà fregir-les en oli molt calent.