Xai a les fines herbes
Recepta elaborada que requereix un petit esforç de butxaca ja que cada ració de xai, llom desossat, surt per uns deu euros…i no és precisament contundent. Una petita gran delicatessen, un plat però molt especial que us farà quedar molt bé!
Ingredients:
4 lloms de xai desossats
Arrabossat de fines herbes: 1 manat de julivert, mig de menta i de sàlvia, 25 gr de pa panko (opcional), una cullerada de mel, mostassa antiga o de Dijon, oli d´oliva
Rosti de patata i pastanaga: 200 gr de patata, 200 de pastanaga, 200 de formatge tendre d´ovella, sal, pebre
Comencem amb les fines herbes. Jo les vaig picar ben fines i les vaig assecar al forn. Hi vaig afegir també herbes de provença. Reserveu-ho.
Per al rosti heu de ratllar, gruixut si pot ser, la patata i la pastanaga. Ho assequeu i ho escampeu entre dues làmines de paper de forn. Passeu un rodet per sobre a fi que quedi ben repartit, ben pla i ho enforneu deu minuts a 160 graus. Tot seguit enretireu el paper de sobre, baixeu el forn a 150 i ho deixeu coure 20 minuts. Ho talleu en quatre parts, no oblideu de retirar el paper, i escampeu el formatge d´ovella (ratllat gruixut) a cada part, fent-ne un caneló. Ho reserveu.
Pel que fa al xai el salpebreu, el marqueu a la paella i ho acabeu de coure al forn 6 minuts a 190 graus. Deixeu que reposi 15 minuts fora del forn i abans de servir-ho ho torneu a emplatar, tres minuts també a 190, juntament amb els “rosti”. Si no s´ha desfet el formatge els deixeu una mica més a dins, però en principi no caldrà.
Finalment unteu el xai amb una barreja de mel i mostassa i el passeu per la barreja de fines herbes amb pa panko. Jo del panko me´n vaig oblidar i estava boníssim igualment, super delicat, però segurament amb el pa estaria millor perquè li haguès donat un toc cruixent.