Fricandó de bou amb cervesa negra “stout” i bolets
Excel.lent fricandó! Cap secret llevat de l´utilització, clau, de la cervesa negra (irlandesa, “stout”…però diria que el podeu fer amb una de nacional, més econòmica) i d´utilitzar bou i no vedella (llata, la peça per excel.lència d´aquest guisat etern). Super recomanat!
Ingredients:
tapa plana de bou, uns 3/4 talls per persona
Mig kilo de bolets frescos (si podeu, llanègues) o 50 gr de secs (múrgoles, com vaig fer jo)
1 ceba grossa
2 tomàquets madurs
una cervesa negra “stout”
1 farcellet d´herbes aromàtiques
mig litre de brou de carn
sal, pebre, farina
ametlles, 2 grans d´all
Posem els bolets en remull. Salpebrem la carn, l´enfarinem i la daurem a foc fort però poca estona, que quedi cruet per dins. Sofregim la ceba en el mateix oli, i quan està ben rossa, ben daurada, hi afegim el tomàquet pelat i sense llavors, deixant que es concentri bé. Afegim el farcellet i mullem amb la cervesa, i quan perdi l´alcohol hi posem la carn, el brou i ho deixem coure lentament quan hagi començat a bullir amb la cassola tapada. Podem també optar per fer la cocció al forn a uns 150 graus. Saltegem els bolets i els posem al guisat la darrera mitja hora, i aprofitem per fer arròs blanc per acompanyar-ho. També farem, naturalment, una picada amb ametlles i alls, que posarem a la cassola als darrers minuts de la cocció…que estarà llesta quan la carn estigui ben tendra. Unes dues horetes ben bones. Fricandó espectacular que repetiré amb llata. Vaja, que el tema de la cervesa negra li dona un toc quasibé màgic.