Arròs caldòs de bacallà
Senzillament espectacular. Seguiu fil per randa la recepta i tindreu un dels arrossos més gustosos que he cuinat en molt temps!
Ingredients:
X al fumet de bacallà: 1 ceba, 60 ml de vi blanc, farina, trossos de bacallà amb espina, 2 alls
200 gr de bacallà
mongeta tendra
150 gr d´arròs bomba o carnaroli (aprox)
1 carbassó
1 ceba
2 grans d´all
20 gr de tomàquet madur (o triturat directament)
1 pebrot vermell escalivat
1 fulla de llorer
350 gr de tomàquet triturat o tamisat
4 carxofes
Picada: 1 all, uns brins de safrà, 1 nyora, julivert, cilantre, oli d´oliva, aigua)
Començarem fent un brou de bacallà. Com que a les bacallaneries no guarden les espines (a no ser que els hi encarregueu) us recomano comprar trossos, sobretot de la cua, amb espina. Barrejades, ja dessalades, amb un bon sofregit d´all i ceba, faran un bon brou ideal per a aquest arròs. Abans de posar-hi les espines/trossos, però, heu de mullar amb vi blanc i després posar-hi una miqueta de res de farina. El brou, a partir que bulli, vint minuts. Cinc o deu de repòs i colar-lo.
Mentrestant hem començat a fer un sofregit amb ceba i all. Quan el tenim força caramelitzat hi afegim tomàquet madur tamisat, o com en el meu cas, el seu equivalent en tomàquet triturat ja comprat d´aquesta manera. Al sofregit hi posarem una fulla de llorer i el deixarem ben sequet. Cap al final hi afegirem un pebrot vermell escalivat i reservarem.
Les verdures les escaldarem, o bé, les courem un o dos minuts. A la recepta original hi posen col-i-flor…jo passo, no puc amb ella, però admeto que no hi deu desentonar…
I prepararem també la picada amb els ingredients que posa a la recepta i la reservarem.
Llavors…aquí arriba una de les novetats de la recepta en sí, ja que primer escalfem el brou amb el sofregit, i quan bulli hi afegirem l´arròs. Deixem coure deu minuts i hi posem les verdures. Cinc minuts més. Picada i un o dos minuts més. Just quan l´anem a treure del foc hi posem el bacallà a trossos, tapem i que reposi uns minuts més fora del foc. Rectificar si cal de sal i pebre i servir.
Va quedar espectacular, de veritat, el millor arròs de bacallà que he fet mai. Per cert, us ha de quedar força brou, quasi com una sopa. La proporció (aprox) seria d´una mida d´arròs per sis de brou (quan amb un arròs “sec” és de 1/3 i en un risotto de 1/4)
Reblogged this on Celler-Adocse.