“Carré” de xai rostit amb mel i sèsam (16/46)

Una veritable delicatessen. El “carré” són senzillament unes quantes costelles juntes, normalment quatre, i s´acostuma a fer al forn, en aquesta ocasió amb mel i sèsam acompanyat d´unes patates amb una sobredosi de mantega al.lucinant (que estan bones però de veritat…) anomenades “patates Bocusse” i una melmelada de taronja més una salsa de taronja espectaculars. Té una mica de feina però val molt la pena!

Ingredients:

4 carré de 4 o 5 costelles de xai

1 cullerada gran de mel de romaní

llavors de sèsam

200 gr de sucre

7 taronges

1 branca de canyella

pell de taronja i llimona

1 kilo de patates vermelles noves  o kennebec

200 gr de mantega

herbes de Provença

1 cabeça d´alls

mig litre de fons de carn

Grand Marnier o Cointreau

El carré millor que us el preparin a la carnisseria, i que us treguin l´os de la base. Llavors a casa heu de pelar els ossos fins a la meitat, partint de dalt, vaja, la zona on hi ha menys carn. Una vegada els teniu ben nets recobriu de paper d´alumini la part que heu netejat i els unteu bé amb mel (la resta s´entén) i finalment ho cobriu amb les llavors de sèsam. Ho reserveu.

Per preparar la melmelada poseu a coure a foc lent els grills de quatre taronges amb el mínim de pell possible, però la pell dels grills, no la pell de taronja pròpiament dita. Hi posem la meitat del seu pes en sucre, una branqueta de canyella i una pela de taronja més una de llimona. En una horeta ho tindreu llest.

Les patates tenen dues coccions, al foc i al forn. Primer al foc juntament amb 100 gr de mantega, els alls tallats per la meitat, sal i pebre i aigua fins a just a l´alçada de les patates. A no ser que tingueu un cassó mega ample millor fer-ho en dos. Quan s´hagi begut tota l´aigua hi afegim la resta de la mantega (100 gr més…però pot ser una mica menys…), un rajolí d´oli i herbes de provença. Ho enfornem una estona més, fins que estiguin ben dauradetes.

Per fer la salsa posem una cullerada de mel en una paella i quan comenci a escalfar-se hi afegim el licor més el suc de tres taronges. Deixem reduir uns minuts i hi afegim el brou de carn, deixant-ho reduir de nou fins que tingui consistència de salsa, destapat i a foc fort.

I finalment posem a coure el xai. La recepta diu que en vuit minuts amb el forn a 200 graus ja és suficient però la realitat és que jo vaig necessitar-ne deu més fins que van estar ben dauradets (per cert, abans d´untar-lo amb la mel s´ha de marcar a la paella). I bé, estava moooolt bo!!!

IMG_3418

~ per picanyol a 18/05/2013.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
A %d bloguers els agrada això: