Arròs fosc o negre de l´Empordà (55/130)
Aquest és un arròs que no porta tinta de calamar, vaja, que no es diu “negre” o “fosc” per aquest motiu sinó pel color que agafa l´arròs gràcies a un sofregit cuit durant hores i, en alguns casos, amb un afegit de liquid de caramel per acabar d´enfosquir-lo. Jo vaig estar tres hores de rellotge amb el sofregit i no em va quedar tan fosc com era de desitjar, així que vaig optar pel truquillo del caramel…i cagada…en vaig posar massa…i clar, llavors vinga a posar-hi més sal per anivellar-ho. Ho vaig aconseguir, però a força de tenir un resultat un xic massa consistent, vaja, massa fort en general…però boníssim, amb tan sols una miqueta del líquid de caramel ja n´ hi hagués hagut prou. L´arròs en sí, clar, boníssim…amb un brou de peix fet a casa, un sofregit madurat durant hores i la matèria prima que hi vaig posar dolent no podia quedar pas!
Ingredients (4 px):
4 ales de pollastre
4 gambes
4 escamarlans
1 sípia mitjana tallada a daus
150 gr de costella de porc tallada a daus
2 cebes
1 dent d´all
5 tomàquets madurs
1 litre i mig de brou de peix (aprox)
picada: all i julivert
En una cassola gran sofregirem primer el pollastre i la costella de porc, a continuació la sípia i finalment saltejarem breument el marisc. Reservem.
Tot seguit, i en el mateix oli, hi tirem la ceba tallada ben petita, enrossim, fem el mateix amb l´all laminat i finalment el tomàquet, tallat molt petit, sense pell ni llavors. I a partir d´aquí….paciència! A poc a poc, remenant tot sovint, deixeu que el sofregit es vagi poxant.
Quan veieu que es queda sequet hi afegiu aigua, i repetiu el procés tantes vegades com faci falta fins que vagi adquirint una tonalitat el més fosca possible. Jo a més hi vaig posar la dita “salsa” de la sípia, que (crec que) és la melsa. I així fins que creieu que ja és prou fosquet o senzillament que ha arribat l´hora de dinar i tens a tota la família dient que tenen gana…
Llavors torneu a posar tots els ingredients al sofregit, arròs inclòs, deixeu coure uns minuts i finalment mulleu amb el brou. Cap al final de la cocció, vaja, al cap d´uns quinze minuts, hi afegiu una picada d´all i julivert, deixatada amb el brou de peix, i deixeu coure fins que l´arròs estigui.
Serviu i…a disfrutar!!!