Espatlla de xai a la caçadora (14/164)
Aquest és el primer dels “guisotes” guais que hi ha a la llista del receptari i, com sempre, no és gens difícil. Té currillo, això sí, més que res perquè la carn ha d´estar marinant-se 24 hores, li has d´anar donant voltes, etc, però us asseguro que no té cap dificultat i que el resultat és espectacular. Paraula de l´Anna i de l´amic Castarnado, que ho van tastar la nit del dimarts passat, acompanyat d´un vi molt i molt bo…
Ingredients:
1 espatlla de xai (millor desossada) 1 dent d´all
2 tires de bacon finetes (opcional) 4 rondanxes de llimona
1 cullerada sopera de farina herbes aromàtiques
7 cullerades soperes d´oli 1 vas d´aigua
3 cullerades soperes de vinagre clau
1 vas de vi negre (mida vas d´aigua) pebre en gra
2 cebes sal
2 “chalotes”
24 hores abans de fer-ho poseu a macerar la carn, millor si ho feu en una “cocotte” o en una olla gran que la pugueu tapar, però que sigui si pot ser a on desprès la coureu. Si teniu l´espatlla desossada (no va ser el meu cas) l´emboliqueu amb les tires de bacon i la lligueu. En cas que la tingueu amb l´os no ho feu. El marinat consisteix en dues cullerades soperes de vinagre, el vi, les cebes tallades i picades, l´all, la llimona, grans de pebre (uns quants), clau (3 o 4..o els que vulgueu; uns quants els claveu a la carn), les herbes, 3 cullerades d´oli i una mica de sal. Durant les 24 hores que dura la maceració doneu-li unes quantes voltes.
Dues hores abans de dinar/sopar, quan porti 24 hores macerant-se, treieu la carn, coleu la ceba i reserveu-la, així com el suc resultant, bàsicament el vi. Daureu la carn a la cocotte o cassola de la maceració i la torneu a reservar. Sofregiu la ceba i l´all que tenieu guardats més les “chalotes” (i 2 cebes més si no en teniu) fins que estiguin dauradetes, hi afegiu la farina, unes voltes i de nou la carn. Hi aboqueu el vi, l´aigua i una cullerada de vinagre. Salpebreu-ho; foc lent, tapat, una hora i mitja.
Passat aquest temps tritureu la salsa i a menjar-s´ho! Suggereixo acompanyar-ho d´un puré de patates casolà o d´arròs blanc si us agrada més, però trobo que el puré queda millor. Nosaltres ho vam fer així. El puré? Doncs poseu a bullir una patata per convidat, les xafeu amb la forquilla i hi afegiu mantega i llet (calenta millor). Queda molt bo. I el xai…brutal! Super tendre, melós, es desfà que dona gust…
Nosaltres ho vam acompanyar amb un vi molt bo, de veritat. Vi d´extremadura, barreja de cabernet, syrah i tempranillo, amb cos i personalitat, ideal per acompanyar plats com aquest (i segur que molts d´altres). Es diu “Habla del silencio…” i us el super recomano. 10 euros